Dasar Yang Menyusahkan….

22 02 2009

Minggu lepas toksu berurusan dengan dengan sebuah jabatan kerajaan. Di antara dokumen yang perlu disertakan ialah Fotostat Kad Pengenalan. Apabila disemak oleh pegawai /kerani berkenaan didapati salinan fotostat tersebut tidak disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara dan tidak mahu menerimanya walaupun disertakan bersama Kad Pengenalan Asal. Pada borang yang dihantar itu tidak pula dinyatakan yang salinan fotostat yang mesti disahkan oleh Pejabat Pendaftaran Negara, cuma di catatkan  ‘Salinan Fotostat KP ‘sahaja.

Mau tak mau terpaksalah bawa salinan fotostat tersebut ke Pejabat Pendaftaran Negara untuk mendapatkan pengesahan. Di Pejabat Pendaftaran Negara pula kebetulan tidak ramai orang jadi cepatlah urusan. Pegawai / kerani di kaunter terus cop “DISAHKAN SALINAN ADALAH SEPERTI YANG ASAL” dan tandatangan setelah melihat Kad Pengenalan Asal.  p2210060-copy

p2210064 p2210063 Persoalannya : 1. Adakah ini Dasar Kerajaan Barisan Nasional atau Dasar Jabatan Pendaftaran Negara atau Dasar Siapa……….?????? 2. Pejabat Pendaftaran Negara hanya mengesahkan “SALINAN ADALAH SEPERTI YANG ASAL” bukannya mengesahkan KETULINAN KPT. Jadi apa rasionalnya pegawai/kerani ( pasti bukan Ketua atau Pegawai Gred 41 ke atas) mengesahkan salinan! Apakah Ketua Jabatan /pegawai Gred 54, 52, 48 atau 44 di Jabatan lain lebih rendah tarafnya sehingga tidak layak mengesahkan “SALINAN ADALAH SEPERTI YANG ASAL”? Yang peliknya dokumen lain boleh disahkan oleh mana-mana pegawai kumpulan A.

Lebih menyusahkan lagi Pejabat Pendaftaran Negara di sekitar KK hanya terdapat di Penampang, Inanam (Terminal bas) dan Kompleks Pejabat Kerajaan Persekutuan dekat UMS. Sekali-sekali fikir kita ni lebih teruk dari PTI dibuatnya……… Fikirlah sendiri!

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: