Kerja…kerja…kerja

8 04 2010

Sudah lebih 2 bulan tidak update blog. Bahan banyak tapi tenaga kurang. Maklum sajalah memandu kereta ke pejabat sejauh kurang lebih 23 KM mengambil masa hampir sejam setengah. Itu pun mesti bertolak sebelum jam 6.00 pagi. Begitu juga waktu pulang. Kalau hari tak hujan, naik motorsikal. Tak sampai 30 minit, tapi letih juga kerana lalu di celah-celah kereta, terpaksa beri tumpuan 300%. Sekali-sekali menyumpah juga bila kereta depan tiba-tiba tukar lorong tanpa signal. Bab kerja tak payah cerita lah. Kecuali orang pergi kerja tapi tak nak buat kerja. Minggu lepas unit kami ( Unit Pembangunan Kemanusiaan ) telah diamanahkan untuk membantu pihak pentadbiran SK Pulau Sepanggar terhadap suatu perkara yang perlu disegerakan. Dari jeti Jabatan Laut Sabah ke sekolah mengambil masa lebih kurang 30 minit. Dalam kesibukan tugas sempat juga shopping sotong dan ikan (sangat segar) yang dijual oleh nelayan tempatan.


Menu RMT untuk murid miskin.


Pengkalan TLDM di mana Kapal Selam di simpan.


Antara guru-guru SK Pulau Sepanggar yang sama-sama menaiki bot. Dapat Elaun Hidup Susah RM500. Bayar sewa bot RM150 sorang sebulan.


SK Pulau Sepanggar ada Solar Hibrid, School.net dan Makmal Komputer ( Terbengkalai )


Antara penduduk Pulau Sepanggar yang tak pernah keluar dari pulau dan selalu mencuri makanan di kantin dan juga di kelas.


Seramai ini, hanya seorang saja yang pakai life jacket. Melihat gambar ini teringat saya semasa bot pelarian Vietnam tiba di pantai Terengganu di awal tahun 70an


Mungkin laut takut kepada anak-anak ini.


Saya tidak faham mengapa pemandu bot ini tidak mau mendaratkan murid-murid ini di jeti yang disediakan.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: